RELACIÓ PAÏSOS CATALANS AMB NORD D’ÀFRICA

Relació Països Catalans amb nord d’Àfrica (una visió sintètica), aquest és el títol de la propera conferència del nostre amic l’historiador Josep Xaubet.
Dissabte 22/10 a les 19,00h

Aquí teniu l’enllaç a la reunió de Zoom des de la que el Josep ens donarà la seva conferència:

Jordi Ratés (Àgora Quàntica) le está invitando a una reunión de Zoom programada.RELACIÓ PAÏSOS CATALANS AMB NORD D'ÀFRICA

Tema: Reunión de Zoom – Conferència Josep Xaubet: LES RELACIONS DELS PAÏSOS CATALANS AMB EL NORD D’ÀFRICA A TRAVÉS DE LA HISTÒRIA (UNA VISIÓ SINTÈTICA)
Hora: 22 oct 2022 07:00 p. m. París

Jordi Ratés

Àgora Quàntica

 

 

*Josep Xaubet i Vilanova és llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona. Professor de Secundària jubilat.
Especialitzat en història local i de la República i la Guerra civil. Ha publicat el llibre “Sociologia de la guerra revolucionària a Mataró (1936-1939), (Editorial Marrè 2006) i nombrosos articles en revistes locals i comarcals.

Les relacions dels Països Catalans amb el Nord d’Àfrica: Una perspectiva històrica sintètica

La conferència “Les relacions dels Països Catalans amb el Nord d’Àfrica a través de la història (una visió sintètica)” del professor Josep Xaubet i Vilanova, llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i professor de Secundària jubilat, ofereix una anàlisi exhaustiva de les interaccions històriques entre aquestes dues regions.

Especialitzat en història local i de la República i la Guerra Civil, el professor Xaubet ha publicat el llibre “Sociologia de la guerra revolucionària a Mataró (1936-1939)” i, en aquesta conferència, ens proporciona una visió sintètica de les relacions entre els Països Catalans i el Nord d’Àfrica al llarg del temps.

La seva anàlisi es remunta als primers contactes entre els dos territoris durant l’època romana i continua amb l’expansió dels regnes visigots, que va establir les bases per a la posterior invasió musulmana de la península Ibèrica. Durant els segles de domini musulmà, es van establir relacions comercials, culturals i militars entre els Països Catalans i el Magrib, fet que va influir en la configuració dels territoris i les identitats culturals de les dues regions.

El professor Xaubet destaca especialment el període de la Corona d’Aragó, quan els Països Catalans van experimentar una gran expansió marítima i comercial, establint relacions amb les ciutats del Nord d’Àfrica i la resta de la Mediterrània. Aquesta interacció va enriquir la cultura i l’economia de totes les regions i va permetre la consolidació d’aliances polítiques i militars.

La conferència també analitza les relacions entre els Països Catalans i el Nord d’Àfrica durant la dominació espanyola del Rif, la Guerra Civil i el franquisme, fins a arribar a l’època contemporània. En aquest context, el professor Xaubet reflexiona sobre els reptes i oportunitats que afronten aquestes dues regions en el marc de la globalització i el nou ordre mundial.

 

 

 

Jordi Ratés

Astròleg. Coneixedor de temes ocults i de temes intrigants que ens deixen perplexos. És el president de l'entitat Àgora Quàntica dedicada a la divulgació d'aquests temes.