ELS ULLS DE L’ESPERIT

ELS ULLS DE L'ESPERIT

Secció setmanal de difusió de l’astrologia

Sebastià Robí *

 

En Els Ulls de l’Esperit oferirem els elements fonamentals del simbolisme astrològic i la seva relació amb altres qüestions com són els enigmes que participen de la tradició essencial de la vida:

EL CARRO SOLAR – 001

L’edificació del temple dedicat al Sol, representa un gran carro de 24 rodes, tirat per set cavalls –els planetes–, que segueix l’antiga tradició del Rāmāyan; poema èpic de gran autoritat religiosa, atribuït a Valmik, i, que celebra les gestes de Rāma, setena encarnació de Viṣhṇu. El text, consta de 24.000 estrofes, dividides en set parts. La cosmogonia hindú, situa a la Terra com l’eix còsmic i està representada també pel mont Meru, situat al centre dels quatre continents. Orientats aquests, segons els quatre punts cardinals representant així als quatre elements de l’astrologia tradicional. Un impulsor d’aquesta escola va ser el maharajà Sawai Jai Sing de Jaipur (1699-1743). Va construir 5 centres astronòmics a Delhi, Jaipur, Varanasi, Mathura i Ujjain.

EL CARRO SOLAR

Roda del carro solar del temple Kornarak.(1) Orissa, Índia. Segle XIII.

 

«2.- La persona celestial no té cos, és a l’interior i a l’exterior i, no es fruit de la creació […]

3.- D’ella (de la persona) sorgeix l’alè, la ment i tots els òrgans dels sentits, l’èter, l’aire, la llum, l’aigua i la terra, que és el suport de tot.

4.- El foc (el firmament) es el seu cap, els ulls són el Sol i la Lluna, els quatre punts cardinals són orelles, ell parla en els Vedes, el vent és el seu alè i, el seu cor és l’univers. […]

5.- D’ell neix Agni (el foc) del Sol incombustible; de la Lluna (soma), de la qual surt la pluja; de la terra de la que surten les herbes que alimenten a l’home; i l’home dona llavor a la muller…»

Upanisad (2): Mundaka 2, Khanda 2 a 5.

 

(1) (p 511) – ASTROLOGIA TRADICIONAL – Manual pràctic – Mandala – J. J. de Olañeta, Editor – Barcelona 2019.

(2) Upanisad: Textos sagrats de l’hermenèutica vèdica redactats per a ser cantats. En sànscrit, vol dir «ensenyança als peus del mestre»

 

* Sebastià Robí és astròleg.

 

 

 

 

ELS ULLS DE L'ESPERIT

ELS ULLS DE L’ESPERIT

Sebastià Robí. Astròleg i especialista.