Els equinoccis de primavera i de tardor

Secció setmanal de difusió de l’astrologia

a càrrec de l’astròleg

Sebastià Robí

En Els Ulls de l’Esperit oferirem els elements fonamentals del simbolisme astrològic i la seva relació amb altres qüestions com són els enigmes que participen de la tradició essencial de la vida:

002 – Els equinoccis de primavera i de tardor

Iconologia dels equinoccis de Cesare Ripa (1560-1625): L’equinocci de primavera, aproximadament el 21 de març i, l’equinocci de tardor, el 23 de setembre, són cadascun dels dos punts d’intersecció de l’equador celeste amb el plànol de l’eclíptica. Període estacional durant el qual comença la primavera i la tardor respectivament, moments caracteritzats per la igualtat del temps de llum solar del dia i de la nit (del llatí equus noctis). La primavera pinta a un jove sostenint un xai sota el braç dret, indicant l’entrada a cero graus d’Àries, simbolitzat també pel ram de flors de la ma esquerra. Els antics consideraven que era l’època més privilegiada, no només per la climatologia i l’esclat de vitalitat natural o perquè durant aquest mes es fitxen les Epactes, [dies afegits] en funció del nombre de dies què l’any solar excedeix del lunar; les “Lletres Dominicals” i d’altres còmputs astronòmics. Sinó perquè també, s’assegurava que era l’època on Déu creà el Món, la Redempció i Passió de Nostre Senyor, a més de la creació del Sol, autor dels Equinoccis i la seva llum creadora de tot.

ELS EQUINOCCIS

Cesare Ripa: equinocci de primavera

ELS EQUINOCCIS

Cesare Ripa: equinocci de tardor

 

.

.

.

.

En el calendari gregorià, comptant des del darrer noviluni, assenyala el nombre de dies que la lluna de desembre té fins el primer de gener. Les ales als peus dels dos equinoccis indicaria la velocitat del temps. La tardor pinta un home d’edat madura, vestit com l’anterior. Tots dos cenyits, amb el Primum Mobile, cercle equinoccial estelat. Sosté amb la ma dreta el signe de Balança, és adir un parell de balances equilibrades, on dos globus, un a cada costat, mitat blancs i mitat negres, estan disposats al contrari un de l’altre. La tardor, la maduresa y la perfecció dels fruits és clarament indicat a la ma esquerra subjectant blanques, alguns fruits i uns carrassos de de raïm.

(p 511) – Esteve Carbó P., ASTROLOGIA TRADICIONAL, Manual pràctic, Mandala, J. J. de Olañeta, Editor – Barcelona 2019.

 

 

 

 

 

ELS ULLS DE L'ESPERIT

ELS ULLS DE L’ESPERIT

Sebastià Robí. Astròleg i especialista.