Els vorals del camí són densos herbassars de pastures amb fromental i falguerars alterns.
Als mulladius obacs alguna localitat de la bella Viola d’aigua, una cridanera planta fontinal carnívora, d’estratègia foliar singular, fulla de color groc, enganxosa, disposada per a capturar mosquits i diversa mena d’artròpodes, que absorbirà i metabolitzarà en format mineral, que no li forneix el medi excessivament rentat de l’habitat on viu.
De tant en tant algun clap de bedolls, l’arbre albí que enamorava Dostoievski, i encara a mi
I als pastors que entre d’altres utilitats en feien les besulles, un estri útil per a beure, fins i tot ocasionalment per cuinar sopa.
Els vorals del camí una mica enfangats, estan modelats per les peülles del bestiar vaquí.
Arribem a la cabana de l’Esteve, quina meravella.
Un gaudi vivencial gran, paisatge exemplar d’història natural i d’història social..
Dintre del nou espai creat i consolidat per la Pepa i el Mat, ens acullen les parets gruixudes, regalimen història humana, arrapada, indeleble a les pedres i lloses.
Caliu humà, vivència intensa, banyada amb una nit d’estels, i somnis plaents..
21.VIII.22
Tancat avui 25.IX.22
Tardor
La tardor que jo conec
obre la porta al fred.
Enguany però,
el bosc pateix de sec,
i erola poc bolet.
Arreu on hi ha aulet
els arbres han passat set…
A la plana del vinyet
poca grana hi ha en el cep
Dia de record incert
de poble que apel·la el dret
de tenir el futur llibert…
1 Oct. 2022
Martí Boada

Dr. Martí Boada i Juncà

Naixement 28 octubre 1949
Sant Celoni (Vallès Oriental)
Dades personals
Formació Universitat Autònoma de Barcelona
Geògraf, catedràtic, escriptor
Universitat Autònoma de Barcelona
Premis
(2022) Premi Canigó
(1999) Creu de Sant Jordi
Premi d’Actuació Cívica
Martí Boada i Juncà (Sant Celoni, Vallès Oriental, 28 d’octubre de 1949) és científic ambiental i geògraf, i director de la Fundació Centre d’Art la Rectoria, de Sant Pere de Vilamajor. Està doctorat en Ciències Ambientals (UAB, 2002) i llicenciat en geografia a la Universitat Autònoma de Barcelona. També és llicenciat en Estudis Catalans per la Universitat de Perpinyà.

La tasca pedagògica de Martí Boada en l’àmbit de l’educació ambiental va començar l’any 1978, amb l’engegada de «Natura de Can Lleonart», al Parc Natural del Montseny, una de les primeres experiències en educació ambiental a Catalunya. Durant el temps que va estar com a responsable de Can Lleonart, complementant les tasques d’educació ambiental, es van aconseguir diferents línies de recerca orientades al coneixement del mitjà: treballs de registres continuats de fenologia de la flora i la fauna, estudis i registres de dades sobre les relacions tròfiques i etiològiques de les poblacions de vertebrats i treballs de dades de caràcter soci ecològic.

Dotze anys més tard es va incorporar com a professor i investigador en la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de llavors, és docent en les llicenciatures de geografia i ciències ambientals i altres estudis de postgrau. També es va incorporar com a investigador al centre d’Estudis Ambientals de la UAB, que posteriorment es va convertir en l’ICTA (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals), on treballa en projectes centrats en els camps de canvi ambiental global i la biodiversitat des d’una perspectiva social, centrada particularment en el sistema urbà i els boscos.

És coautor de més d’una quarantena de llibres de pensament i divulgació científica, ha encapçalat expedicions científiques com la portada a terme el 2014 al Yasuní (Amazones de l’Equador) amb l’Institut Biotropical, la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona.

A Catalunya en l’àmbit de les ciències de la natura ha participat en esdeveniments històrics com ara les Primeres Jornades Ornitològiques dels Països Catalans, dutes a terme el maig de 1997 al Palau Montcada a la comarca del Baix Cinca.

Josep M. Reichardt
Josep M. Reichardt

Equip Editorial de Àgora Quàntica