Tres quarts de mil·lenni d’història del Consolat del Mar

750è aniversari des de TV3 a la carta

Nanit, avui invitat per el Cònsol de Consolat del Mar, Jordi Domingo, he anat a Tortosa (estic a Tortosa, al Castell)  a la presentació del 750è aniversari del Consolat en nom vostre, de ÀQ, i també propi.
Acte molt lluït, fantàsticament presentat del que penso demanar el vídeo sencer per passar-lo en sessió privada als socis de AQ. Oremus
Acte ple de parlaments curts i emotius menys l’últim que ha estat a càrrec del nan del Maresme que ens ha fotut un meeting polític tan infumable com inacabable. Aquests Erkis són una vergonya per Catalunya.
Seguidament us passo unes seqüències de les moltes músiques del Mediterrani que s’han ofert quasi totes encapçalades per Marina Rosell.

Celebrant els 750 anys del Consolat de Mar: Descobrint la història marítima i comercial de Catalunya

El documental “750 Aniversari del Consolat de Mar” ofereix una mirada inèdita a la història de Catalunya, una institució creada l’any 1258 per a regular el comerç marítim i protegir els interessos dels mercaders catalans.

El documental ens endinsa en els orígens del Consolat, que es remunten a l’època medieval. En aquesta època, la Corona d’Aragó, amb Barcelona com a seu principal, era una potència marítima i comercial de primer ordre en la Mediterrània. La creació del Consolat va ser un pas clau per consolidar aquesta posició, ja que va establir un marc jurídic i administratiu per al desenvolupament de les activitats marítimes i comercials de la regió.

El documental també destaca la importància de les ordenances del Consolat, que regulaven des de la construcció de les naus fins a la resolució de conflictes entre els mercaders. Aquestes ordenances es van convertir en un referent per a altres institucions similars en la Mediterrània i van contribuir a l’expansió del dret marítim català.

A més, el documental explora la figura dels consols de mar, funcionaris encarregats de representar els interessos dels mercaders catalans a l’estranger i de vetllar pel compliment de les ordenances del Consolat. Els consols de mar van ser claus per establir i mantenir relacions comercials amb altres països i van jugar un paper crucial en l’expansió econòmica de la Corona d’Aragó.

A través d’imatges d’arxiu, recreacions històriques i entrevistes amb experts, el documental ens ofereix una oportunitat única per comprendre l’impacte d’aquesta institució en la història marítima i comercial de Catalunya. En aquest context, la celebració del 750 aniversari del Consolat de Mar ens recorda la importància de preservar i valorar el nostre patrimoni històric i cultural, i ens convida a reflexionar sobre el llegat que hem heretat dels nostres avantpassats.

 

 

 

Jordi Ratés

Jordi Ratés

Astròleg. Coneixedor de temes ocults i de temes intrigants que ens deixen perplexos. És el president de l’entitat Àgora Quàntica dedicada a la divulgació d’aquests temes.