A tots els gladiadors que volen anar a Tarragona: Ja us podeu inscriure per la visita guiada a Tarragona que tindrà lloc el dissabte onze de juny.

Es tracta d’una visita històric-cultural guiada per el nostre apreciat historiador Marc Pons.

El preu de la visita guiada, incloses les entrades i el dinar serà d’uns 60 euros per persona.

Si som prou colla llogarem un autocar, en cas contrari sempre podem anar-hi amb els nostres vehicles particulars (encara que després hi haurem d’afegir el cost de l’aparcament) o en tren que amb la targeta daurada dels jubilats anar i tornar surt per 17’70 euros.

En la visita guiada a Tarragona podrem gaudir de l’Amfiteatre va completar la trilogia d’edificis d’espectacles (teatre, circ i amfiteatre) distintius d’una ciutat romana de primer nivell, capital d’una de les províncies imperials. La construcció és el resultat de la donació evergètica d’un flamen provincial (sacerdot imperial) el nom del qual es desconeix, però que se sap que va viure a principis del segle II dC.

Durant l’antiguitat la pedra va ser un dels principals materials utilitzats a la construcció. Cada ciutat va disposar de les seves pròpies pedreres locals, encara que va ser comuna l’importació, generalment marítima, de materials aliens a la zona. Entre els materials de construcció de major exportació es troba el marbre.

Les principals pedreres tarraconenses estaven destinades bàsicament a l’explotació de pedra calcària, molt freqüent al voltant de la ciutat. Actualment es coneixen una desena de pedreres, encara que la més espectacular per les seves dimensions i l’estat de conservació és la del Mèdol.

Cap a l’any 73 dC, en època de l’emperador Vespasià, es va construir el Fòrum Provincial a la part alta de la ciutat. Tenia la funció de dirigir la província des del punt de vista polític i econòmic. L’òrgan rector de la nova xarxa administrativa va ser el Consilium Provinciae Hispaniae Citerioris (Consell Provincial) del qual el governador formava part activa.

El lloc escollit per establir les dependències governamentals va ser la part més alta de la ciutat, un espai de propietat estatal des d’època fundacional amb una extensió total que es devia acostar a les 7,5 hectàrees.

Josep M. Reichardt

Josep M. Reichardt

Equip Editorial de Àgora Quàntica