Visita guiada al monestir de Poblet

El dissabte dia 17 sobre les 10,00h farem una visita guiada al monestir de Poblet https://www.poblet.cat/ca/. Ens trobarem al monestir de Poblet que visitarem de la mà del nostre amic i historiador Marc Pons.

Visita guiada al monestir de Poblet

Marc Pons

També visitarem Montblanc i L’Espluga de Francolí. El preu del guia son 200,00€ a repartir amb tots els excursionistes + el dinar que està previst que sigui en un restaurant conegut del Marc i a base d’un Menú de cap de setmana + la despesa del cotxe (si aneu amb globus és més barat).

El Reial Monestir de Santa Maria de Poblet és un monestir de l’orde del Cister fundat l’any 1150. Està situat al peu de les muntanyes de Prades, a la comarca de la Conca de Barberà. Poblet constitueix un impressionant conjunt arquitectònic i es pot comptar entre els conjunts monàstics més importants d’Europa. N’és, de fet, el conjunt monàstic habitat més gran del continent europeu. Des de l’Edat Mitjana, és un important referent simbòlic dels països de l’antiga Corona d’Aragó.

Pertany civilment al terme municipal de Vimbodí i Poblet i eclesiàsticament, a la parròquia de Sant Miquel de l’Espluga de Francolí (de l’Arxidiòcesi de Tarragona), ambdues poblacions pròximes a la vila de Montblanc, amb vincles molt estrets amb el monestir.

Visita guiada al monestir de Poblet

Monestir de Poblet

Des del regnat de Pere el Cerimoniós, i durant els segles xiv i xv, va esdevenir el panteó reial dels sobirans de la Corona d’Aragó, tot i que també acull les tombes d’alguns monarques anteriors, d’altres individus de la família reial i de diferents llinatges nobiliaris.

El 1921, després de la visita del rei Alfons XIII, va ser declarat Monument Nacional pel Govern Espanyol. El 1991 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

El 2005 va rebre la Creu de Sant Jordi, de la Generalitat de Catalunya, «per l’important paper que ha tingut en la història de Catalunya a partir del segle xii, quan, amb la implantació de l’Orde del Cister, es va configurar com un dels actius espirituals de la Corona d’Aragó, de les tombes reials de la qual el monestir és la seu principal. Declarat aquest cenobi Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, l’adscripció a la Ruta del Cister constitueix avui un dels referents del turisme cultural».

Jordi Ratés

Jordi Ratés

Astròleg. Coneixedor de temes ocults i de temes intrigants que ens deixen perplexos. És el president de l’entitat Àgora Quàntica dedicada a la divulgació d’aquests temes.