Àgora Quàntica promou una ILP biomassa forestal (Iniciativa Legislativa Popular) per tal que es faci servir combustible energètic procedent de la neteja dels boscos de Catalunya per a la producció d’electricitat.

Planta de cogeneració amb biomassa

La biomassa forestal és neutra en emissions de CO2 i el seu cost per tèrmia és inferior al del gas natural i altres combustibles fòssils.

A més si es fa servir biomassa forestal procedent de la neteja dels boscos de Catalunya es lluita efectivament contra els incendis forestals. Si els boscos estan més nets també es redueix la població de porcs senglars i conseqüentment augmenta la biodiversitat dels nostres boscos.

Altres països, com Dinamarca, que fan una aposta decidida per la descarbonització de la seva economia, estan important biomassa forestal procedent de la neteja dels boscos de Catalunya, també estan important biomassa forestal dels boscos de Catalunya França i Itàlia. Totes aquestes exportacions es fan des del Port de Palamós. A Catalunya tenim, com a mínim, dos grans empreses productores de biocombustible procedent de la neteja de boscos: Forestal Soliva, S.L. i Sala Forestal, S.L. A tots aquests països els surt a compte importar biocombustibles energètics procedents de la neteja dels nostres boscos per el que s’estalvien de la compra de gas natural i altres combustibles fòssils i també per el que s’estalvien en drets d’emissió de CO2.

Aquesta ILP per incentivar l’ús de la biomassa forestal com a combustible energètic per produir electricitat vol moure els nostres polítics perquè facin més cas del territori i de la voluntat de la ciutadania que de les grans empreses elèctriques i energètiques.

Cada hectàrea de bosc produeix anualment un metre cúbic de fust o tronc i un metre cúbic de tota classe de residus forestals com ara branques, matolls, bardisses, fullaca, etc. Això vol dir que abans no arribi un torn d’aprofitament dels troncs dels arbres (cada 25 o 35 anys depenent de l’espècie) s’hauran acumulat a cada hectàrea del bosc 25 o 35 metres cúbics de combustible. Això vol dir que si per qualsevol motiu es produeix un incendi forestal serà molt difícil d’apagar. No seria millor aprofitar el creixement de tots aquests metres cúbics de combustible per fabricar electricitat que esperar a que un incendi forestal els cremi, juntament amb els arbres?

Un bosc net és més segur i productiu que un bosc ple de brossa forestal.

També caldria fer rompudes del que abans eren antics camps de conreu i que ara s’han convertit en boscos per tal d’evitar la continuïtat de la massa combustible. Un paisatge en mosaic és més bonic, segur contra els incendis forestals i propici per la biodiversitat que aquests boscos tancats que tan sols beneficien els porcs senglars.

Josep M. Reichardt
Josep M. Reichardt

Equip Editorial de Àgora Quàntica